Płazy

29.07.2010
autor:  Karol Bubel
kategoria:  Płazy


Pożywienie

Traszki to zwierzęta mięsożerne, zarówno osobniki dorosłe jak i formy młodociane (larwy) nie pobierają pożywienia roślinnego. Pokarm pobierają zarówno na lądzie jak i w wodzie, dzięki czemu podawany pokarm może być bardzo różnorodny. Na lądzie chętnie polują na drobne świerszcze, larwy moli woskowych czy larwy mącznika młynarka. Jedzą także nieduże dżownice, oraz nagie ślimaki. W wodzie natomiast pobierają: wodzienia, larwy ochotki, wazonkowca, rurecznika oraz rozwielitkę. Pokarm mrożony rzadko budzi ich zainteresowanie, a dodatkowo mocno zanieczyszcza wodę, co zmusza do częstszej wymiany wody w zbiorniku.

Młode larwy karmimy larwami solowca (artemia), a następnie małym rurecznikiem, a w końcu ochotką.

Rozmnażanie

Nie jest łatwo rozmnożyć te traszki w niewoli. Związane jest to z okresowym spadkiem temperatury w ich naturalnym środowisku. W niewoli zwykle traszki trzymane są w zbyt wysokiej temperaturze i niechętnie przystępują do rozrodu. Jeśli zdecydujemy się na próbę ich rozmnożenia, musimy zapewnić im przez większą część roku wodę o temperaturze około 18oC, a w okresie zimowym (2-3 miesiące) obniżyć ją nawet do 10oC. Po zimowaniu, gdy płazy są gotowe do rozmnażania, samica przybiera gwałtownie na wadze, zaś ogon samca nabiera niebieskiego odcienia. Samiec zainteresowany samicą wykonuje obok niej taniec godowy, a gdy samica również jest zainteresowana, samiec składa obok niej pakiet nasienia, który następnie samica pobiera i składa jaja (nawet do 200), przyklejając je pojedynczo do roślin wodnych. Składanie jaj może trwać nawet 60 dni po kopulacji.

Larwy wykluwają się po około 18 dniach (zależnie od temperatury wody), a przeobrażenie następuje po około 3-4 miesiącach. Larwy odchowujemy w akwarium z natlenianiem, najlepiej pozbawionym podłoża, tak, aby łatwo można było usuwać odchody i resztki jedzenia.


//1 1 2 3
zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 5.0 (1 głosów)

Poprzedni Następny
Zobacz również
Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu