Gady

16.06.2010
autor:  Karol Bubel
kategoria:  Gady


Pokarm mrożony

Wielkim plusem tej metody jest łatwość przechowywania nawet sporej ilości zwierząt karmowych. Unikamy też nieprzyjemnego zapachu oraz eliminujemy zagrożenie uszkodzenia ciała węża przez podawane zwierzę. Właściwe zamrożenie powoduje również unieszkodliwienie sporej ilości ewentualnych pasożytów. Minusem zaś jest często długi czas przygotowania pokarmu (rozmrożenie). A sporą część węży trudno przestawić na karmienie pokarmem mrożonym.

Ważne informacje o karmieniu

Do karmienia węży zawsze należy używać długich pęset, szczypiec lub chwytaków. Karmienie „z ręki” bardzo często kończy się nieprzyjemnym ukąszeniem. Zasięg i szybkość ataku większości węży jest naprawdę niesamowita, a ciepła ręka nieostrożnego opiekuna jest idealnym celem.

Nie należy też karmić kilku węży w jednym zbiorniku gdyż podczas ataku na jedną ofiarę mogą się uszkodzić, słabszy osobnik może zostać uduszony, a nawet połknięty. Na czas karmienia najlepiej rozdzielić gady i karmić osobno.

Po karmieniu warto również zostawić węża w spokoju na czas około trzech dni, aby strawił połknięty pokarm. Zbyt wczesne stresowanie gada po posiłku np. przez branie na ręce, przenoszenie może spowodować zwrócenie pokarmu.


//1 1 2 3 4
zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 5.0 (1 głosów)

Poprzedni Następny
Zobacz również
Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu