Gady

09.09.2010
autor:  Karol Bubel
kategoria:  Gady


Spoczynek

Wystarczającym czasem snu zimowego jest okres około 6-10 tygodni (od grudnia do marca). Do przeprowadzenia zimowania należy wybierać zaciemnione miejsca ze stałą temperaturą 10-12°C (np. piwnice). Pojemnik, w którym bezpośrednio będzie przebywał wąż musi mieć otwory wentylacyjne. Substrat, którym wyłożymy pojemnik powinien dobrze izolować, a jego ilość musi zapewnić łatwe zakopanie się całego zwierzęcia. Można do tego celu użyć np. mchu torfowca, torfu, włókna kokosowego, suchych liści, pociętej gąbki lub pociętych ręczników papierowych. Wilgotność w takim pojemniku powinna utrzymywać się na poziomie około 75%.

Niezbędnym wyposażeniem jest też miska ze świeżą wodą (pomoże utrzymać właściwą wilgotność powietrza i ugasić pragnienie gada). Pojemnik z zimowanym wężem musi być stale kontrolowany (wystarczy raz w tygodniu). Należy zwracać szczególną uwagę na stan węża. Takie objawy jak np.: bąbelki z nozdrzy lub pyska czy świszczący oddech mogą świadczyć o przeziębieniu, a „zmarszczona” skóra może być objawem odwodnienia. Węże, u których zaobserwujemy takie objawy należy wcześniej wybudzić, przywrócić właściwe warunki i zacząć leczenie, gdyż kontynuowanie hibernacji w takim stanie może doprowadzić do śmierci gada.

Wybudzenie z zimowania

Gdy czas zimowego spoczynku dobiegnie końca należy przywrócić „normalne” warunki (odpowiednia: temperatura, wilgotność, dzień świetlny). Można powoli i stopniowo przywracać właściwe warunki (jak w przypadku obniżania może to zająć około trzech tygodni). Jednak w tym okresie najczęściej dochodzi do przeziębień i z tego powodu spora część hodowców „raptownie” przywraca pożądane warunki (zajmuje to około 3 dni). Pozwala to często na uniknięcie spadków kondycji i jest raczej dobrze znoszone przez węże. Gdy cały proces zimowania przebiegnie bez komplikacji można spokojnie przystąpić do łączenia przygotowanych osobników.


//1 1 2 3
zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 4.0 (1 głosów)

Poprzedni Następny
Zobacz również
Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu