Pielęgnacja psa

31.05.2010
autor:  Lucyna Nieczytaiłow
kategoria:  Pielęgnacja psa


Czesanie i trymowanie

Bardzo ważnymi zabiegami, które należy stosować praktycznie u każdego psa jest czesanie lub trymowanie. Czesać należy wszystkie psy o długim lub szorstkim włosie, aby zapobiec tworzeniu się kołtunów, które poza tym, że nie wyglądają zbyt estetycznie, ograniczają dostęp powietrza do skóry, co może mieć przykre następstwa kończące się wizytą u weterynarza. Do czesania możemy używać szczotki lub grzebienia, lub jednego i drugiego, w zależności od rodzaju sierści. Jeśli sierść jest skołtuniona przydatny może być filcak – jest to przyrząd, który rozcina kołtun a jego resztki możemy usunąć grzebieniem.

U psów szorstkowłosych konieczny jest zabieg trymowania około 3-4 razy w roku. Można go wykonywać także u psów krótkowłosych, szczególnie jeśli dokucza nam zgubiona przez naszego pupila sierść osądzająca się na wypoczynkach, dywanach i ubraniach. Trymowanie polega właśnie na usuwaniu martwego włosa i składa się z dwóch etapów – usuwania podszerstka i rwania włosa okrywowego. Zabieg ten wykonuje się specjalnym urządzeniem – trymerem, wtedy gdy pies zaczyna gubić sierść. Pierwszy etap trymowania jest łatwy i jeśli kupimy trymer można go bez problemów wykonywać samemu. Przy drugim etapie należy być pewnym, że sierść psa jest martwa, zanim zaczniemy ją skubać trymerem. W przeciwnym razie najprawdopodobniej dojdzie do zapalenia mieszków włosowych naszego pupila.

Strzyżenie


Niektóre rasy wymagają regularnego strzyżenia, którego również nie należy zaniedbywać. W tym przypadku lepiej jest powierzyć psa w ręce profesjonalisty i zaprowadzić do salonu groomerskiego. Jest to spory wydatek – w zależności od wielkości psa cena waha się od 50 – 200 zł. Pies wymagający strzyżenia powinien odwiedzać salon nie rzadziej niż co 3 miesiące.

Każdy właściciel psa powinien posiadać choć minimalną wiedzę dotyczącą pielęgnacji swojego pupila, aby jego pies cieszył się dobrym zdrowiem, a człowiek miał satysfakcję z wyglądu swojego pupila.


//1 1 2 3
zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)

Poprzedni Następny
Zobacz również
Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu