21.05.2010
autor: Grzegorz Hapel
kategoria: Gryzonie, króliki
Królicza „młodzież” (do 1 roku życia)
W tej grupie wiekowej należy zacząć wprowadzać restrykcje żywieniowe – ograniczamy granulat do około ½ filiżanki na dobę (na 2,5 kg), dostęp do siana nadal jest nieograniczony. Aby królik nie czuł się głodny możemy podawać mu warzywa, z którymi zaznajomił się we wcześniejszym okresie, jednak ich ilość nie powinna przekraczać 2 łyżek stołowych/dobę na 2,5 kg królika.
Dorosłe króliki (do 6 roku życia)
Znacznie spada tu ich zapotrzebowanie kaloryczne, więc ograniczamy granulat jeszcze bardziej – ¼ filiżanki na 2,5 kg/dobę, siano nadal w ilości nieograniczonej. Zwiększyć możemy u nich udział warzyw do 2 szklanek/dobę. Przysmaki, takie jak rodzynki i owoce dozujemy.
Starsze króliki (powyżej 6 roku życia)
Karmimy je na podstawie ich wyglądu – staramy się, aby utrzymały stałą masę ciała. Stosujemy dietę dla dorosłych królików, jeżeli zaczną chudnąć to zwiększamy ilość granulatu.
W żadnym wypadku nie podajemy królikom ciastek, czekolady i innych „ludzkich” przysmaków, także dropsów i kolb, które zawierają złe proporcje składników odżywczych, niezgodne z ich zapotrzebowaniem. Ograniczajmy także pokarmy tłuste, jak np. orzechy, gdyż u królika tłuszcz odkłada się w większości w jamie brzusznej, a nie pod skórą jak to ma miejsce u innych zwierząt, co skutkuje później problemami trawiennymi.
Żywiąc króliki pamiętajmy, że tempo metabolizmu jest u nich cechą osobniczą, dlatego najważniejsze jest dla nas to jak królik wygląda. Zawsze dostosowujemy dietę do królika, nigdy odwrotnie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu