Akwarium

01.10.2010
autor:  Łukasz Kiepas
kategoria:  Akwarium


Przygotowanie zbiornika do zimowania

Puste oczko wodne należy wymyć i przykryć wodoszczelnym materiałem, tak aby podczas miesięcy zimowych nie dostała się do środka woda i śnieg. Duże zbiorniki, z których nie spuszcza się wody należy dobrze osłonić przed wiatrem i śniegiem za pomocą niskich, drewnianych płotków.

Wszystkie filtry również należy osłonić od wiatru i śniegu. Dobrze  jest obłożyć je matami lub kablami grzewczymi, które nie dopuszczą do zamarznięcia wody i rozsadzenia ich ścian.

Późną jesienią można zrobić małą podmianę wody w oczku i dolać świeżej wody wymieszanej ze słabym roztworem odkażającym. Bardzo dobry jest nadmanganian potasu, który możemy nabyć bez recepty w każdej aptece w postaci proszku lub tabletek.

Zimą tafla wody w oczku wodnym zamarza blokując wymianę gazową. Podczas dużych mrozów warstwa lodu nierzadko przekracza grubość 50 cm. W takich warunkach ryby po prostu duszą się. Wymianę dwutlenku węgla na tlen umożliwiają umocowane jesienią pionowo w wodzie snopki słomy lub trzciny. Niestety podczas ciężkich zim takie naturalne wkłady nie zdają egzaminu. Najlepszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem wydaje się być zamontowanie bardzo wydajnego napowietrzacza. Tłoczone powietrze na głębokość ponad 1m wypływa na powierzchnię w postaci dużych bąbelków skutecznie uniemożliwiając zamarzanie wody nawet podczas 30⁰C mrozów. Ponadto takie sztuczne napowietrzanie wymusza ruch wody pozytywnie wpływając na higienę zbiornika i samopoczucie ryb.

Uwagi końcowe

Odpowiednio zabezpieczone oczko wodne z pewnością przetrwa nawet największe mrozy. Okres, w którym nasz zbiornik wegetuje powinien być momentem przemyśleń nad pracami wiosennymi związanymi z obsadą roślin wodnych, renowacją filtrów. Jest to również najlepszy czas pozwalający na dokładnie przyglądanie się rybom z bliska, ocenę ich zdrowia jak również zaplanowanie uzupełnienia obsady wiosną.


//1 1 2
zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)

Poprzedni Następny
Zobacz również
Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu